Het zijn de kleine dingen die het doen

In een land waar de maatschappij zoveel van ons verwacht is het soms heel erg moeilijk om stil te staan bij de kleine dingen in het leven. Juist de kleine dingen in het leven heb je nodig om toch optimaal te kunnen genieten van het leven. Door de kleine dingen waardeer je het leven ook meer, want juist die dingen zijn vaak het leukst en vaak ook gratis. Vandaag geef ik jullie een aantal tips hoe je het beste kan genieten van de kleine dingen.

Maak ruimte voor jezelf
Ook hier moet ik weer zeggen dat de maatschappij heel wat van ons verwacht zoals een baan hebben en dat vergt vaak ook heel erg veel energie van een mens. Door de drukte zie je vaak niet wat er allemaal om je heen gebeurd, want je bent natuurlijk alleen maar met jezelf en de dingen die je moet doen bezig terwijl er zoveel andere dingen om je heen gebeuren. Daarnaast heb je zelf ook grip op je eigen agenda en maak daar eens wat ruimte voor jezelf. In de blog wereld noemen ze dit vaak me-time.

Focus op het NU
Op het nu focussen is heel erg lastig. Je denkt vaak aan het verleden en denkt daarna ook weer heel erg vaak aan de toekomst. Soms is het gewoon even goed om op het NU te focussen. Denk bijvoorbeeld aan de dingen waar je nu mee bezig bent, wat je al hebt bereikt op dit moment en denk vooral niet na over wat je nog allemaal moet doen. Dit voorkomt heel veel stress in je hoofd en kan je ook meer genieten van de kleine dingen die nu gebeuren.


Beloon jezelf
Oftewel vier goed nieuws. Organiseer een feestje, ga lekker uiteten of koop iets leuks voor jezelf. Als je goed nieuws hebt gekregen of iets behaald hebt mag je dat best vieren. Ook dit is een erg klein ding in het leven waar veel mensen niet bij stilstaan. Dit is dus een erg leuke manier om er wel bij stil te staan.

Herinneringen 
Herinneringen maken is iets wat ik heel graag doe om te kunnen genieten van de kleine dingen. Mijn telefoon zit overvol met allerlei foto's waar je denkt van; waarom moet je hier een foto van maken? Ik doe dat vaak, omdat ik dan op die plek of van dat moment een fijne gedachten heb gehad en daar ook weer naar terug kan kijken. Herinneringen bijhouden helpen mij gewoon erg goed om positief en vrolijk te blijven. Wat ik ook vaak voorbij zie komen is dat mensen al hun geluksmomentjes op een briefje schrijven en dan in een pot stoppen. Ook dit kan je doen, zodat je af en toe eentje kan openen en terug kan denken aan een mooi moment. Deze geluksmomentjes kunnen kleine dingen zijn zoals bijvoorbeeld een boswandeling. Ook ik heb heel wat kleine dingen waar ik blij van wordt.

Een aantal kleine dingen in het leven die het bij mij doen
♥  Goede vriendinnen hebben
♥  Foto's maken voor mijn blog
♥  Sporten
♥  Naar muziek luisteren
♥  Weten dat ik dit jaar heel veel leuke dingen mag gaan doen
♥  Uiteten gaan
♥  Weten dat er mensen zijn die van je houden

De kleine dingen maken vaak het verschil in je leven, maar weet dat je het helemaal zelf in de hand hebt. Het waarderen van kleine dingen kom je niet zomaar aanwaaien, omdat je er niet stil bij staat.

Sta jij stil bij de kleine dingen in het leven?

9 opmerkingen

 1. Het lijstje met de dingen die het voor jou doen, zijn echt exact dingen die ik ook zo zie. Creepy maar waar, allemaal dingen die ik ook belangrijk en fijn vindt om te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig artikel! Bij mij gaat het enorm mis bij het focussen op nu.. :(
  Liefs, Susan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het focussen op het NU is ook het lastigste

   Verwijderen
 3. Wat een mooi artikel! Geluk zit inderdaad in kleine dingen <3 Wat een tof idee om leuke momenten en herinneringen in een pot te stoppen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed nieuws vieren is absoluut heel erg belangrijk om te beseffen hoe rijk je eigenlijk bent. Vieren kan ook weer op allerlei verschillende manieren, maar het is wel echt heel erg belangrijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Helemaal mee eens! Daar worden we met z'n allen een stuk gelukkiger van. Ik probeer hier zeker bij stil te staan, onder andere door per dag op te schrijven van welke kleine dingen ik blij werd. Op die manier zoek je die kleine geluksmomenten ook op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook een goed idee om alles elke dag op te schrijven!

   Verwijderen
 6. Ik sta hier zeker bij stil! Ik probeer steeds meer mindfull te leven al vind ik het soms ook wel erg lastig.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja absoluut! Die zijn beslist de moeite waard, en ik vind de kleine dingen vaak ook fijner dan grootscheepse evenementen en zo.

  BeantwoordenVerwijderen