Moeite met (be)sparen? Deze tips gaan je helpen

Of het nou gaat om bezuinigen op uitgaven of bijvoorbeeld energie: de een is er een kei in, terwijl de ander er veel moeite mee heeft. Met de volgende tips wordt het een stuk eenvoudiger.

Met een boodschappenlijst in de aanslag op jacht naar huismerken
Boodschappen zijn van die zaken die soms ongemerkt een groot gedeelte van je budget opslokken. Ga geregeld na waar je bij het boodschappen doen veel geld aan uitgeeft. Als je van jezelf weet dat je veel impulsaankopen doet, neem dan een boodschappenlijstje mee en spreek strikt met jezelf af (en iedereen die met jou meegaat) dat er niks in het winkelmandje komt wat niet op de lijst staat. Dat scheelt aanzienlijk in je uitgave. Daarnaast is er niks mis met huismerken. Ze zijn een stuk goedkoper en laten we nou eerlijk zijn: proef jij echt verschil tussen huismerk suiker of een of ander A-merk?

Koukleum? Trek een extra trui aan of neem een lekker dekentje
De lente is volop aan de gang, dus de kans is groot dat je niet of nauwelijks nog gebruikmaakt van de verwarming. Maar ook als het wat kouder is, hoeft de verwarming niet gelijk een graadje hoger. Trek lekker een comfy trui aan of neem een dekentje als je lekker op de bank ligt. Het zal flink schelen op je energierekening.

Stel spaardoelen op
Zoals gezegd, sparen is niet voor iedereen even makkelijk of vanzelfsprekend. Heb je er moeite mee? Stel dan bepaalde spaardoelen op of verdeel zaken in verschillende potjes (dat kan tegenwoordig bij steeds meer banken online). Als je naar een bepaald doel toewerkt gaat het sparen een stukje eenvoudiger. Zo heb je iets om naar uit te kijken. Bovendien is het fijn als je weet dat je een buffer hebt, mocht er bijvoorbeeld iets in huis kapot gaan.

Online producten en diensten vergelijken
Ben je van plan om een grotere aankoop te doen? Oriënteer je dan van tevoren goed. Je leest waarschijnlijk de reviews van verschillende producten, maar neem in je vergelijking ook zeer zeker de prijs mee. Dat geldt niet alleen voor bijvoorbeeld een mooie nieuwe tv, maar ook voor een zorgverzekering of een nieuw energiecontract. Energie vergelijken en overstappen kan je op jaarbasis veel geld opleveren. Via een energievergelijker kun je heel eenvoudig prijzen en producten met elkaar vergelijken en overstappen.

Zeg vaarwel tegen de extra koelkast of vriezer
Een extra koelkast of vriezer kan erg handig zijn als je bijvoorbeeld een feestje hebt, maar het kost ook jaarlijks veel geld. Zeker als die extra koelkast of vriezer in de praktijk het grootste deel van het jaar maar voor de helft (of minder) gevuld blijkt te zijn. Ga bij jezelf te rade hoe intensief je die koelkast of vriezer nu echt gebruikt. Kies liever voor één koel-vriescombinatie die groot genoeg is voor jouw huishouden. Bovendien zijn oude koelkasten en vriezers vaak minder zuinig in gebruik dan de nieuwere modellen.

Tweedehands is niet alleen goedkoper, maar ook nog trendy
Ben je gek op shoppen? Probeer eens voor tweedehands te gaan. Je zal het zeker aan je portemonnee merken en het is ook nog eens goed voor het milieu. Zo blijkt bijvoorbeeld uit verschillende onderzoeken dat voor het maken van een spijkerbroek zo’n 8000 liter water nodig is. Ga maar eens na hoeveel spijkerbroeken jij in je kast hebt liggen en hoeveel liter water daarvoor nodig was. Waar je vroeger wellicht niet wilde toegeven dat je iets tweedehands gekocht had, is het vandaag de dag trendy, getuige ook de vele initiatieven als de kledingbibliotheek of de fashion marktplaats United Wardrobe.

Wat zijn jouw tips om te besparen?

€€€

15 opmerkingen

 1. Wat een fijne tips Manon! Ik vind de tip van tweedehands een goede, daar kan je zoveel leuke dingetjes kopen voor een goedkoper prijsje. :-)
  Liefs,
  Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goede tips. Ik probeer zelf minder kleding en cosmetica te kopen, dat gaat tot nu toe gelukkig goed :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goede tips! Wij zijn onlangs van energiemaatschappij overgestapt en checken elke paar maanden of we nog iets kunnen doen om te besparen. Geen slapende abonnementen hier dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik hou echt super veel van tweedehands shoppen... Spaart geld uit als een gek, en het zorgt ervoor dat ik minder moeite heb met loslaten als het niet meer past...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb je de foto van deze post zelf gemaakt? Ik vind m tof!
  Goede tips. En ja bizar he hoeveel water er nodig is om kleding te maken? Ik doe altijd heel lang met mijn kleding (ik groei er toch niet meer uit) en als ik een kledingstuk niet meer zo leuk vind pas ik die zelf aan!

  Ik neem ook altijd zelf eten mee ergens naartoe, anders ga je bijv. naar de albert heijn to go en dat valt best duur uit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed bezig!
   Ja, de foto is zelf gemaakt. Eigenlijk wist ik niet zo goed hoe ik de foto moest maken dus kwam uiteindelijk hierop haha. Een hoop rompslomp voor 1 foto

   Verwijderen
 6. Goede tips, om eerlijk te zijn ben ik een kei in sparen en budgetteren. Als je het vanaf klein af goed leert, is het makkelijk groot gedaan :D

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goede tips. Ik merk dat spaardoelen ook goed werken. Ons doel is een reis naar NY

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goede tips! Ik houd per maand ook een financieel overzicht bij. Zo wordt je bewust van waar je geld allemaal aan op gaat in een maand. Waardoor ik de volgende maand beter bij houd waar ik wel en niet mijn geld wil aan uit geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Handige tips!
  Nooit met een hongergevoel gaan winkelen, ook niet in een emotionele bui :D en alle beetjes die je hebt apart zetten. Wat op de spaarrekening staat haal je er niet zo makkelijk af, in je portemonnee geef je het wel uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik hou een overzicht van al mijn uitgaven bij en we doen maar een keer in de week boodschappen als het lukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. handige tips, denk dat contant ook wil schelen, pinnen doe je zo makkelijk dat je niet altijd ziet hoe snel je het er doorheen jaagt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dit soort tips kan ik zeker gebruiken! Ik heb echt een gat in mijn hand!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik hanteer altijd de 24 uurs regel: als ik iets wil kopen moet ik van mezelf 24 uur wachten. Als ik het daarna nog steeds wil mag ik het kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik sluis ook altijd zoveel mogelijk geld door naar mijn spaarrekening. Daar staat het veiliger dan op mijn gewone rekening.

  BeantwoordenVerwijderen