Dierproefvrije producten gebruiken - Hoe ik ben begonnen

Een aantal maanden geleden ben ik begonnen met dierproefvrije producten gebruiken. Het is niet zomaar een beslissing die je neemt. Tenminste, bij mij ging er wel een hele tijd overheen tot ik besloot om echt dierproefvrije producten te gaan gebruiken. En als je eenmaal die beslissing hebt gemaakt is het gewoon doen.Vandaag vertel ik aan jullie hoe ik ben begonnen met dierproefvrije producten te gebruiken.

Brainstormen
Ik ben continu bezig geweest met het opzoeken van dierproefvrije blogs waar ik meer informatie kon vinden over het gebruiken van dierproefvrije producten. Vaak zijn deze blog ook vegetarisch en veganistisch, maar ik nog niet. Dit is weer een hele andere wereld waar ik mij ooit ook echt in wil gaan verdiepen. Het dierproefvrij bloggen is niet zomaar een beslissing die je neemt. Tenminste, bij mij ging er wel een hele tijd overheen tot ik besloot om echt dierproefvrije producten te gaan gebruiken. En als je eenmaal die beslissing hebt gemaakt is het gewoon doen. Het is even brainstormen over wat je nou echt wilt en eerlijk gezegd had ik nooit gedacht dat ik dit zou doen.

De beslissing
De beslissing om het dus wel echt te doen was uiteindelijk niet zo heel erg moeilijk. Ik dacht aan mijn eigen huisdieren waar ik echt vriendjes mee ben. Zelf heb ik twee honden en drie katten en mijn hart zou breken als ik hun in een kooi zag zitten en er op hun getest zou worden. Denk er maar eens aan dat er nu tig konijntjes, muizen, ratten, apen en wellicht nog andere dieren die worden gebruikt om producten op te testen. 

Ik denk dat vele dan zullen denken en zich zullen afvragen, maar waarom wordt je dan ook niet vegetarisch of veganistisch. Nou, voor mij is het beginnen met dierproefvrije producten gebruiken al een hele grote stap. Zoals ik al eerder zei had ik nooit gedacht dat ik zoiets zou doen. In deze wereld gaat het niet zoals het moet zijn. Dieren worden afgeslacht voor eten, de zuivel industrie is ook niet helemaal jofel en wat dacht je van kleding die door kinderen worden gemaakt? Van dit ben ik mij ook heel erg bewust, maar op dit moment zijn dit te grote stappen om te maken. Je moet ergens beginnen.

Het opzoeken van dierproefvrije producten
Volgens mij heb ik Mariëlle best wel veel lastig gevallen met vragen of het product wel dierproefvrij was tot ik het handige lijstje van Naoki bij de hand kreeg. Op dit lijstje staan alle merken die dierproefvrij zijn. Daarnaast laten ze het ook niet testen door derden en ze verkopen het ook niet in China waar dierproeven wettelijk verplicht is. Een super handige lijst als je dierproefvrije producten wilt gaan gebruiken. Naoki neemt regelmatig contact op met verschillende bedrijven dus het kan ook zo maar zijn dat een merk ineens wel gaat testen op dieren en dat wordt die uit de lijst geschrapt. Het is eigenlijk nog best wel een gedoe.

Het sorteren van NIET en WEL dierproefvrije producten
Door middel van de lijst kon ik mijn producten goed scheiden van niet dierproefvrije producten naar wel dierproefvrije producten. Door de producten te sorteren zag ik dat ik eigenlijk best veel producten gebruikte die op dieren werden getest. Het was dus tijd voor verandering en ik deed alle producten die op dieren werden getest weg. Ik heb er veel mensen blij mee kunnen maken. Mijn moeder gebruikt nog wel producten die getest worden op dieren, maar respecteert mijn keuze. Wij hebben in de kast dus gesorteerd staan wat van mij is en wat van haar is. Alhoewel ze de producten van The Body Shop en Balea nu ook erg fijn begint te vinden merk ik.

Gebruik jij dierproefvrije producten? Of wil jij dierproefvrije producten gaan gebruiken?

23 opmerkingen

 1. Eigenlijk ben ik ook helemaal niet zo bekend met dierproefvrije producten maar zo het ook echt graag willen gebruiken, super handige tips om bij marielle en naoki te kijken!
  Het idee inderdaad dat die zielige beestjes ervoor worden gebruikt.. brrr!
  Liefs, Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben daar niet mee bezig eerlijk gezegt. Gebruik qua make-up ook te weinig om er mee bezig te zijn. Ik heb altijd t idee dat we dan ook niet meer bij de budgetmerken uitkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt heel veel budgetmerken juist die dierproefvrij zijn!

   Verwijderen
  2. Oh echt?! Ik zal eens kijken dan. Bedankt!

   Verwijderen
 3. Ik gebruik geen make-up maar misschien dat ik op andere gebieden dierproef vrij zou kunnen worden. Ik denk er nu eigenlijk niet zoveel over na.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een fijn artikel , heel duidelijk en goed geschreven!
  Liefs Jorinda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn artikel! Ik gebruik een mix van allerlei producten, heb toch een beetje zwak voor highend merken en die zijn bijna allemaal niet dierproefvrij :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wasgoed van je dat je daar mee bezig bent. Ik heb zelf niet veel make-up maar de dingen die ik koop, koop ik wel het liefste verantwoord. De maatschappij begint bij mij immers, en we hebben neen beagle gehad, het hondje dat veel gebruikt wordt voor dierproeven tja, dan zwicht ik wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind het zo mooi en goed dat jij ook de overstap op dierproefvrije producten hebt gemaakt! Het is even wennen in het begin, en schrikken dat er zoveel merken op dieren testen of dit door andere laten doen.. leuk ook om te lezen dat jouw moeder de dierproefvrije merken ook steeds fijner begint te vinden. En dat zal toch wel het mooiste zijn, dat mensen onbewust overstappen op die merken omdat ze zo fijn zijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben het zo eens met wat je zegt; dit is al zo'n goede en grote stap! Je moet ergens beginnen. Jammer dat mensen dan altijd meteen willen of verwachten dat je alles 'perfect' doet. Ik vind het knap hoe jij meehelpt aan een betere wereld op deze manier.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goede stap van je! Ik zou er meer bewust mee bezig willen zijn, maar zoals je zegt het is een kwestie van gewoon doen. Ik ben daar alleen nog niet..
  Klinkt hypocriet maar ik echt tegen dierproeven, maar ben wel grote MAC-fan, dus tja.. zou er meer mee bezig willen zijn en jouw artikel heeft me hier wel toe geinspireerd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap heel goed wat je bedoelt met de Mac producten, want ik had er namelijk heel veel. Ik heb gelukkig heel wat kunnen verkopen!

   Verwijderen
 10. Ik haal alleen make-up van merken waarvan ik zeker weet dat zij geen dierproeven doen. Hetzelfde geldt voor shampoo etc. Ik doe dit eigenlijk al vanaf het moment dat ik begon met het gebruiken van make-up en zal er ook niet van afwijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind het echt goed dat je dit doet. Ik had er eerst zo mijn mening over omdat ik het een enorme hype begon te vinden... nu ik zelf ook deels mee bezig ben is het juist goed om dit te doen. Ik heb nog een aantal producten van MAC die ik fijn vind om te gebruiken en de poeder van MAC blijf ik kopen totdat ik een goede vervanger heb of het gewoon 50/50 blijf doen. :-)
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een fijn artikel. Ik ben daar eigenlijk nooit zo mee bezig geweest, maar ga er toch maar eens op letten!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh ik zou hier ook zo veel meer op moeten Letten! Ik hou van dieren

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vind het heel mooi dat je hiermee begonnen bent. Je moet uiteindelijk ergens de eerste stap zetten, denk ik. Wat het eten betreft: je zou als alternatief ook kunnen kiezen om een dier te kopen op koopeenkoe/kip/varken.nl; daar willen wij binnenkort mee starten. Je koopt dan met een aantal mensen een dier en krijgt zo echt biologisch vlees. Maar goed, alles op zijn tijd. Goed bezig in elk geval!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat goed dat je daarmee bent begonnen! Ik zou het zelf ook graag willen, maar de producten zijn vaak lastig te vinden...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Zo lekker bezig! Ik hou echt ontzettend van dieren, maar wil geen veganist worden. Ik heb namelijk al problemen met het eten van groente, laat staan als ik vlees ook nog eens niet meer zou eten. Maar dit kan ik natuurlijk ook doen! Heb je een paar voorbeelden van merken of dingen die op dieren worden getest? En zo ja, hoe weet je dat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt bijvoorbeeld Etos huismerk, hema huismerk, treacle moon, balea uit duitsland, the body shop, catrice cosmetics, essence en ga zo maar door op naoki.nl vind je een lijst met dierproefvrije merken! X

   Verwijderen
 17. Sta er eigenlijk niet bij stil en das nu wel een schaamtepuntje. Hoeveel van je stash kun je nu wegdoen eigenlijk?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb best veel van mijn stash weggedaan

   Verwijderen