Hoe ik mijn blogfoto's maak en bewerk

Ik krijg regelmatig als reactie dat ik mooie foto's maak. Super lief van jullie natuurlijk, maar soms twijfel ik daar enorm aan. Toen ik ook een paar keer de vraag kreeg hoe ik mijn foto's maakte en hoe ik ze bewerk, wilde ik er graag een artikel aan wenden.

Nikon D3200
Als eerst heb je natuurlijk een camera nodig om foto's te maken. Iedereen heeft zijn eigen merk camera, maar ik gebruik de camera Nikon D3200. Ik gebruik deze camera al een aantal jaar en ben er nog steeds ontzettend blij mee. De stand die ik vaak gebruik is Manual. In deze stand zijn alle instellingen compleet vrij. Ik hou van spelen en in deze stand kan je dus alles naar je eigen voorkeur aanpassen. Het geeft je veel vrijheid met foto's maken, maar je moet wel erg goed opletten als er iets veranderd qua licht.

Picmonkey
Niet alle foto's zijn even mooi als je foto's hebt gemaakt en daarvoor gebruik ik een bewerktprogramma. Ik gebruik een ontzettend makkelijke tool, namelijk Picmonkey. Voorheen was Picmonkey een gratis online bewerkprogramma, maar op dit moment hebben ze het slim bekeken om daar mee te stoppen en je ervoor te laten betalen. Je betaald er dan per maand €10,99 voor. Helaas kan dit alleen via Paypal of Creditcard dus sommige haken dan al snel af. Ik heb zelf geen creditcard, maar ik heb het zo geregeld dat ik mijn moeder haar Creditcard ervoor gebruik en haar €10,99 per maand geef. Waarom? omdat ik het programma ontzettend fijn en makkelijk vind.

Je kan zelf ook een prepaid creditcard gebruiken, dit maakt het wat makkelijker om te betalen met een creditcard. Iedereen kan deze creditcard aanvragen ongeacht welke inkomsten je hebt. Het fijne van een prepaid creditcard is dat je geen schulden kan maken, want je zet er zelf een bedrag op die je wilt uitgeven. Voor meer informatie verwijs ik je naar Alles zonder creditcard.

Er zijn een aantal functies die ik altijd gebruik in dit programma en dat zijn:

Rotate
Soms heb je een foto gemaakt die toch niet helemaal recht is. Met de functie rotate kan je makkelijk de foto draaien of spiegelen in de stand hoe jij jouw foto wilt hebben. Ik gebruik het foto draaien heel af en toe.

Helderheid
Bij mijn camera zie je helaas niet de goed belichting op de foto. In het scherm lijkt het dan erg licht, maar als je de foto upload dan is het toch een stuk donkerder als je verwacht had. De functie helderheid is daarom ook mijn beste vriend. Met deze functie pas je de belichting aan van je foto. Je kan het lichter maken, maar je kan je foto ook donkerder maken als het te overbelicht is.

Contrast
Contrast gebruik je als je jouw foto's meer wil laten spreken. Je kan lichte en donkere elementen van je foto veranderen. Ik gebruik contrast heel erg vaak, omdat het net dat extra en duidelijkheid geeft aan de foto. 

Scherpte
Met scherpte kan je jouw foto's scherper en zachter maken. Van deze functie maak ik niet heel veel gebruik, maar als je het een keer nodig hebt dan is het wel heel erg handig. 

Warmte
Sommig foto's zijn net iets te koel of net te warm. Met de functie warmte kan je dit aanpassen. Is je foto te warm van kleur dan zet je het koeler. Is de foto te koel van kleur dus bijvoorbeeld dat het een beetje een blauw gloed heeft zet het dan warmer. 

Saturatie 
Saturatie staat bij Picmonkey onder het kopje Color. Als de kleuren van je foto niet zo intensief zijn als in werkelijkheid kan je deze functie gebruiken om intensiteit van de kleuren aan te passen.

Foto's maken lijkt simpel, maar je moet er echt de tijd voor nemen. Als je mooie foto's wilt moet je een mooie setting maken, de foto's moeten op je computer gezet worden en bewerkt worden en daar gaat vaak best wel veel tijd overheen. Als je het leuk vind om foto's te maken dan maakt dat natuurlijk niet uit. Het leuke aan foto's maken is dat je jezelf altijd kan verbeteren.

Vinden jullie het leuk om foto's te maken?

33 opmerkingen

 1. Wat leuk om te lezen =)
  Ik baal wel dat picmonkey niet meer gratis is maar het is ook wel logisch!
  Liefs Jorinda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hou van fotograferen en gebruik daarvoor mijn Canon EOS 440. Daarnaast ben/was ik fan van Picmonkey. Ben blij dat ik in jouw blog lees hoe het zit met picmonkey. Ik baalde al zo dat het programma gewijzigd is dat ik er helemaal niets meer mee kon. Ik gebruikte het namelijk ook altijd voor het maken van fotocollages. Ben nu op zoek naar een alternatief van picmonkey.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk is het altijd zeker, maar echt handig met een bewerkingsprogramma ben ik nog niet. Ik doe het vaak op mijn telefoon of het fotoprogramma zelf op mijn Apple. Picmonkey zal ik eens gaan bekijken

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik maak graag foto's! Het is soms wel even lastig om weer met iets origineels te komen. Picmonkey heb ik al vaker voorbij horen komen. Jammer dat je er nu voor moet betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. leuk om te lezen. ik gebruik picmonkey altijd voor mijn photodiary's maar het is indd niet meer gratis, stom. daarnaast gebruik ik adobe photoshop!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nee, niet speciaal. Ik druk gewoon op het foto knopje van mijn iPhone en dat is het dan wel...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Erg leuk om te lezen hoe een andere blogger dit doet. Ik gebruik zelf geen Picmonkey meer. Wel gedaan, erg fijn programma. Maar ik was opzoek naar iets waar ik niet steeds maar 1 foto per keer kon uploaden. Photoscape, love it!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Photoscape kende ik nog niet, daar ga ik eens naar kijken!

   Verwijderen
 8. Leuk om te lezen! Ik kan echt niet meer zonder Photoshop haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een goede tips. Ik zelf gebruik ook heel regelmatig mijn apps op mijn telefoon om te bewerken. Daar zitten vaak zo veel functies op.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind het maken van productfoto's zo leuk! Ik neem er ook echt even de tijd voor. Leuk om te lezen hoe jij je foto's maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind goede foto's best lastig en merk dat de foto's met de iphone eigenlijk best al heel goed worden. Picmonkey heb ik nog niet mee gewerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik maak alle foto's voor mijn blog met de Iphone en een android telefoon. De eerste voornamelijk voor de video's (erg goede kwaliteit) en de 2e is een 21 MP camera die ik in HDR stand zet en daarna met het programma PSP X8 meer contrast en kleur geef. Want dat werkt inderdaad heel erg goed, maakt de boel nog levendiger dan het al is. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leuk artikel om te lezen. Ik vind het ook ontzettend leuk om (product)foto's te maken. Voor het bewerken gebruik ik Adobe Photoshop. Het is leuk om jezelf steeds te kunnen verbeteren. Mijn foto's worden ook steeds mooier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt inderdaad. Jouw foto's worden ook steeds mooier.

   Verwijderen
 14. Leuk artikel! Ik fotografeer met een canon 6D. Moet zeggen dat ik niet al te veel bewerk aan mijn foto's. Een aantal basics: beetje bijsnijden, draaien,... en dat doe ik gewoon in picasa of iets gelijkaardigs.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik daag mijzelf ook weer elke dag uit om de perfecte foto te maken. En ik wist niet dat ik het zo leuk vindt. Ik doe alle foto's met mijn smartphone. Jij maakt idd hele mooie foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik gebruik altijd photoshop van adobe voor het bewerken van mijn foto's, een heerlijk en makkelijk programma waar je het zo moeilijk mee kan maken als je zelf wilt.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik heb een shop met handgemaakte juwelen op Etsy en die moeten uiteraard steeds gefotografeerd worden - ik vind het ook belangrijk dat mijn foto's goed overkomen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik wist helemaal niet dat er een knop 'rotate' was, maar toen ik daar laatst achter kwam was ik helemaal blij. Dat gebruik ik nu ook vaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Leuk om te lezen welke programma's jij vooral gebruikt! Wat betreft de tools gebruik ik precies de zelfde, lekker basic maar geeft zeker wel wat extra's aan je foto's! Het enige verschil is dat ik met photoshop werk en jij met picmonkey! Maar dan weet ik in ieder geval, als het een keer nodig is, wat een goed alternatief is!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Sinds ik picmonkey heb ontdekt, gebruik ik bijna nooit photoshop meer. Bovendien heb je zulke goede telefoonapps die het werk met photoshop een beetje overbodig maken

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik gebruik photoshop al jaren en dit programma vind ik veel beter ander picmonkey

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Jij maakt inderdaad hele mooie foto's! Ik merk dat fotografie niet het ding is dat ik het leukst vindt maar dat is vooral omdat ik weinig geduld heb. Nu ik er wat meer tijd voor vrij maak ga ik het steeds leuker vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Nooit twijfelen aan je foto's, ze zijn echt heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik vind je foto's erg mooi! En ik baal ZO van de fee voor Picmonkey, grrrrr!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Zeer interessant artikel.
  Handige tips waar velen iets van kunnen leren ;-)

  Xoxo

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Leuk om te lezen. Ook heel duidelijk uitgelegd. Ik heb daar nog een grote stap in te maken. Al zie ik wel echt verschil met toen ik begon met bloggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Kijk van dit artikel word ik mega blij, aangezien ik foto's maken (en bewerken) nog al een dingetje vind...dus super thanks! x

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Fijne tips, ik gebruik zo'n beetje dezelde fotobewerkingen als jij, maar dan in photoshop.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ik vraag me alleen af hoe jij je foto's kleiner maakt, doe je dit ook in picmonkey? Ik ben er altijd mega lang mee bezig in Photoshop (met veel foto's) maar vroeg me af of er dus ook een andere mogelijkheid is. Ik ben benieuwd. Verder gebruik ik dezelfde trucjes! Zeker nu de wintermaanden er weer aankomen zal Helderheid weer een lifesaver worden!

  Liefs,
  Rosita Elise

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik pas het formaat eigenlijk altijd aan in blogger zelf.

   Verwijderen