Sollicitatiegesprek | 10 tips om een goede indruk achter te laten

Enkele weken geleden heb ik na een lange tijd weer eens een sollicitatiegesprek gehad en als jullie mijn persoonlijke artikelen hebben gelezen dan weten jullie dat ik ben aangenomen voor een nieuwe baan. Ik vond het wel leuk om met jullie 10 tips te delen om een goede indruk achter te laten.

1. Outfit
Zorg ervoor dat je zelf een goed gevoel hebt over de outfit die je aan hebt. Als je jezelf niet fijn voelt in de outfit die je aandoet naar een sollicitatiegesprek dan ga je al niet met een prettig gevoel naar het gesprek. Wat ook goed om te doen is om eerst te kijken wat voor bedrijf het is, zodat je niet te overdressed bent of juist een te casual outfit hebt gekozen. 

2. Blijf kalm
Voor mij is het de gewoonte om mij ontzettend erg te stressen voor een sollicitatiegesprek. Toch wil ik je adviseren om te proberen om dat niet te doen. Als je net zoveel stress als ik heb, neem dan een middeltje in zodat je wat rustiger word. Stress kan veel dingen verpesten, ik heb weleens gehad dat ik een totale black-out had. Gelukkig had ik dit een paar weken geleden bij het gesprek niet. 

3. Uiterlijk
Helaas is het zo dat er altijd na je uiterlijk gekeken word. Ze kijken niet of je knap of lelijk bent, integendeel niemand is lelijk, maar ze kijken of je er verzorgt uitziet. Mijn tip is om naar de kapper of je haren te wassen, je nagels netjes te vijlen en je subtiel op te maken. Ze waarderen het enorm als je er verzorgd uitziet.

4. Lees je in
Het kan zijn dat ze vragen of je eventueel al wat dingen weet van het bedrijf daarom is het erg handig om je in te lezen over het bedrijf. Als ze niks vragen over het bedrijf kan je eventueel zelf de stap nemen om erover te praten, dit is iets heel positiefs, want dan weten ze dat je er tijd in hebt gestoken om het bedrijf al te leren kennen voordat je op gesprek bent geweest. Daarnaast moet je ook gewoon weten waar je komt te werken voor als je aangenomen word. 

5. Bereid je voor
Bereid jezelf voor. Niet alleen in de zin van inlezen, maar in de zin van leg alle spullen klaar die je de volgende dag nodig hebt om meer stress te voorkomen. Print eventueel informatie uit over het bedrijf zodat je die overal kan lezen, ook voordat je naar het gesprek gaat, zodat je nog 1 keer kan lezen. 

6. Wees jezelf 
Je anders voordoen als dat je normaal bent is echt een no go. Het bedrijf zal toch de ware aard gaan zien als je daar mag gaan werken. Wees lekker jezelf, maar ken natuurlijk wel je grenzen. 

7. Blijf positief
Soms is het heel moeilijk om positief te blijven, omdat je vaak denkt ik word het toch niet of dit gesprek gaat mij niet lukken. Als je niet positief bent dan weet je zeker dat het misgaat. Negatief zijn is makkelijk en het geeft een stukje controle, terwijl als je positief bent het veel beter uitpakt dan je denkt. Het houdt je op de goede pad!

8. Kom op tijd
Waar ik zelf een hekel aan heb is te laat komen of dat iemand bij mij te laat komt. Als je hieraan denkt dan weet je dat je bij een sollicitatiegesprek gewoon echt op tijd moet zijn. Wees ook niet te overdreven dat je 30 minuten voor tijd er bent, maar zorg er voor dat je zeker 15 minuten voor het gesprek aanwezig bent. Dit scheelt ook veel stress en kan je alvast de omgeving in je op nemen. 

9. Stel vragen
Bij een sollicitatiegesprek is het vaak dat de werkgever de vragen stelt, maar wat ze vaak ook heel erg leuk vinden is dat jij ook wat vragen aan hun stelt. De vragen kunnen natuurlijk over alles zijn o.a. over de werkplek, het salaris en ga zo maar door. Wees niet het stille muisje, maar zorg dat je er mag zijn.

10. Diploma/certificaten
Wat ik altijd doe is mijn diploma, certificaten en cijferlijsten meenemen voor als ze het eventueel willen zien. Tegenwoordig is dat niet heel erg vaak meer en ik heb dat bij mijn laatste gesprek ook niet gehad, maar ik heb weleens gehoord dat ze dat wel graag willen zien. Stop het gewoon in een mapje en doe het in je tas. Altijd handig!

Heb jij nog een gouden tip om een goede indruk achter te laten?

14 opmerkingen

 1. Fijne en goede tips!
  Doe als vrouw niet te veel make-up opop.
  Zorg dat je goed uitgerust uitziet.

  Xoxo

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Stuk voor stuk waardevolle tips! Een "open houding" wil ook nog eens helpen. Zelf gelukkig niet zo heel veel ervaring met solliciteren. Maar onderuitgezakt en met de armen over elkaar lijkt mij niet wenselijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, ik heb een hekel aan solliciteren. Ik zeg altijd: ik kan mezelf niet verkopen, echt niet....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik nooit een officieel sollicitatie gesprek heb gehad. Bij mijn eerste baan ben ik aangenomen door mijn moeder en bij mijn tweede baan kon ik blijven door mijn stage die ik daar liep. Ik kijk er nu wel tegen op om dat te moeten doen..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goede tips. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je jezelf laat zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is zo belangrijk dat je goed inleest. Het valt me op hoe weinig mensen dat goed doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je goed voorbereiden en inlezen vind ik heel belangrijk. Dat komt gewoon goed over vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fijne tips! Rustig blijven is inderdaad erg belangrijk en fijner voor jezelf, maar niet altijd even makkelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb je tips gelezen en moest eigenlijk wel lachen bij de laatste... er is mij bij mijn huidige baan nooit gevraagd om een diploma, raar eigenlijk haha! Goed artikel!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik denk dat ik het gehad moet hebben van mijn outfit en voorkomen, maar ook zeker van mijn zorgvuldige aanpak om iets uit te zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hele goed tips! zijn deze tips voor algemeen sollicitatiegesprek of alleen als voor op kantoor ?

  http://dhini.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind een sollicitatiegesprek nooit leuk of gemakkelijk en ga er altijd buiten met een slecht gevoel. Omdat ik nergens mijn draai vond, ben ik van plan mijn eigen bedrijf op te starten :)

  Liefs,
  https://debbythechocoholic.com

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Handig om dit even door te lopen voor je een gesprek hebt! Bij alles kan ik zeggen check ;-) toevallig morgen mijn 2e gesprek bij hetzelfde bedrijf!

  BeantwoordenVerwijderen